ONZE SECRETARIS STOPT!

Terugkijken op een lange bestuursperiode

Standdaarbuiten – 15 februari 2021
Onze secretaris Christ Frijters heeft te kennen gegeven dat hij per 1 maart stopt als bestuurssecretaris bij Onafhankelijk Moerdijk. Begin maart wordt hij 65 jaar en gaat hij na 43 werkzame jaren met vroegpensioen. In dit interview blikt hij terug op de ruim 20 jaar
dat hij het secretariaat van Onafhankelijk Moerdijk heeft gerund.

Waarom stopt u bij de partij als secretaris?
„Ik heb altijd de gedachte gehad om na mijn pensionering misschien wel als raadslid verder te gaan, maar mijn vrouw stopt ook met werken. Ik heb dan ook besloten om mijn handen vrij te maken om samen leuke dingen te kunnen doen. Dus niet een mooie dag af moeten breken om terug naar de raadszaal te moeten. Het is nu tijd geworden om samen nog die leuke dingen te gaan doen want als je ziet wat er om je heen gebeurt, vandaag ben je nog gezond en morgen kan het weer een heel ander verhaal zijn. Het is overigens ook tijd dat er een andere secretaris komt want andere mensen brengen ook nieuwe ideeën en inzichten met zich mee, ik zit eigenlijk al veel te lang op deze plek”.

20 jaar in het bestuur, hoe is het begonnen?
„In 1981 ging ik de Kaderopleiding volgen in Tilburg. We kregen daar bij het vak Bestuurskunde vergadertechnieken. De leraar van destijds stelde voor om eens een raadsvergadering te bezoeken. Zo toog ik naar het gemeentehuis van Standdaarbuiten. Ik vond er eigenlijk de eerste keer niks aan en ik begreep ook geen snars van waar ze het allemaal over hadden. Enfin… ik ging toch nog een keer kijken en toen was het ijs gebroken. Ik ben toen bijna naar alle raadsvergaderingen geweest tijdens mijn studieperiode. Ik zat daar dan dikwijls eenzaam en alleen, buiten de pers dan, want er was verder niemand op de publieke tribune. In 1986 sloot ik me aan bij Algemeen Belang, de partij van wijlen Adrie Mulders en Louis Koevoets. Dit heeft tot de herindeling in 1997 geduurd. Daar zat ik overigens van 1994 tot de opheffing van de gemeente als fractievoorzitter voor Algemeen Belang in de gemeenteraad. Door het plotse overlijden van Adrie Mulders was ik zijn opvolger. Ik was het laatste raadslid voor de gemeente Standdaarbuiten dat beëdigd is”.

Hield het na de herindeling dan niet op?
„Nee hoor, ik ben het bezoeken van de raadsvergaderingen blijven doen. Samen met oud Algemeen Belang collega Peet Deijkers gingen wij alle raadsvergaderingen af en gingen ook nog wel eens naar commissievergaderingen. Op zekere dag ergens in 1999 werd ik gebeld door Lieneke Aangenendt uit Oudemolen. Zij is pas overleden. Die vroeg of ik mee wilde werken om van de Onafhankelijke Fractie een nieuwe partij te maken. Deze bestond eigenlijk uit zes lokale partijen met zes besturen e.d. We hebben toen samen het voortouw genomen maar de verschillen waren toen nog te groot en was het niet mogelijk om naar één partij toe te werken. We hebben toen onze pogingen gestaakt. Maar met de komst van de eerste echte gemeenteraadsverkiezingen in 2002 hebben we in het vroege voorjaar van 2001 toch weer de samenwerking gezocht en toen lukte het wel. De zes partijen die als Onafhankelijke Fractie in de gemeenteraad zaten gingen verder als Onafhankelijk Moerdijk. Wij kregen van onze inwoners ook het volste vertrouwen bij de verkiezingen en boekten een monsterzege met maar liefst 10 van de 25 zetels. Ik kan me nog goed de woorden van burgemeester Henk den Duijn herinneren die bij het bekendmaken van de verkiezingsuitslag zei dat er een politieke aardverschuiving was binnen de gemeente Moerdijk. Een mooi resultaat van de toen zes besturen, één waar ik ook best trots op ben geweest”.

Hoe bent u in het bestuur gekomen?
„Zoals ik al aangaf ben ik tijdens de formatie van Onafhankelijk Moerdijk in die rol gekomen. Er moest een bestuur worden gevormd en ben toen ingestapt. Ik heb het werk altijd met veel plezier gedaan. Weet je, er is geen dag dat Onafhankelijk Moerdijk geen deel van je leven inneemt. Het is iedere dag even de mail bekijken of er nog dingen zijn die behandeld moeten worden ook in je vakantie, de politiek staat nooit stil”.

Waren er hoogte- en dieptepunten?
„Jazeker, die waren er. Hoogtepunt is dat we sinds 2002 het vertrouwen van onze inwoners krijgen en dat we daardoor nog steeds de grootste partij in de gemeenteraad van Moerdijk zijn. Dieptepunten zijn er zeker ook geweest. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 werden wij als grootste partij buiten de coalitie gehouden. Wat een domper was dat zeg. Maar het heeft ons wel weer kracht gegeven om als lokale partij de oppositie in te gaan. In 2010 was onze slogan “Het roer moet OM”, nou dat is toen ook gebeurd. Vanaf dat moment ben ik na de verkiezingen bij iedere nieuwe formatie van een coalitie betrokken geweest. Ook het wegzenden van Frans Fakkers als wethouder vind ik nog steeds een naar en onterecht dieptepunt, maar er moest een slachtoffer vallen voor falend ambtenarenbeleid. Frans had dit, gezien zijn politieke sporen, zeker niet verdiend! Een ander dieptepunt is uiteraard het overlijden van Cees Huijssoon afgelopen jaar. Cees, die net geen 50 jaar raadslid is geweest, is voor ons nog steeds een baken in de politiek, ja wat kon hij vertellen… en hij had het dikwijls bij het rechte eind”.

Stopt u helemaal met Onafhankelijk Moerdijk?
„Nee natuurlijk niet, ik blijf trouw lid van de partij. Ik ben een wandelend archief voor de partij en ik verdwijn niet van de aardbodem. Ik zal heus nog wel eens bij een fractievergadering aanschuiven als het Covid virus eenmaal weer onder controle is. Ik hoop dat het bestuur snel een opvolger voor mij kan vinden. Ik roep onze leden hierbij dan ook op om daar eens goed over na te denken. Ik zou het fantastisch vinden als de jonge generatie dit op zou willen pakken zodat de partij weer jaren vooruit kan. Ik zeg dus: heb jij interesse meld je bij het bestuur!
Eef Sterk neemt vanaf 1 maart tijdelijk waar voor het secretariaat, maar blijft dat niet doen”.

Wat ga je nu doen?
„Ja, wat hoor je dan zo dikwijls als je stopt met werken… “genieten” natuurlijk. We gaan de tijd voor onszelf invullen nu we niets meer moeten. Samen met mijn vrouw op pad, we houden van de Waddeneilanden en Terschelling kennen we onderhand al net zo lang als Onafhankelijk Moerdijk. Weet je wel hoe mooi Nederland is? Er is natuurlijk nog veel meer te ontdekken. We houden samen van wandelen en het Pieterpad staat op onze lijst. Er is nog zoveel te beleven voor ons. We gaan er nu tijd voor krijgen want de kwaliteit van leven kan zomaar afnemen als je ouder wordt, dat weten wij tenslotte maar al te goed”.

Bestuur van Onafhankelijk Moerdijk


 

Beste Christ,

Christ, in jouw overzicht dat leidt tot jouw terugtreden als secretaris van onze partij, geef je een stevig stuk geschiedenis aan. Maar ook je betrokkenheid en inzet voor de gemeenschap. Zulke mensen worden zeldzaam. Een mooi voorbeeld ook hoe je je ook ingezet hebt voor anderen, maar ook de sturende hand die de partij overeind hield. Want dat zie ik in al jouw handelen terug. Wat dat betreft zullen we je echt missen. Niet alleen van de prima verslagen , het accuraat het secretariaat uitoefenen, maar juist ook de lijn van OM bewaken en tot uiting brengen , zonder op de voorgrond te treden, maar juist er zijn op het moment dat we jouw wijsheid en ervaring nodig hadden.

Geniet van je vrije tijd die je krijgt, en tja zet maar weer  eens koers naar Schylge. Want daar ligt jullie hart volgens mij ook. Het gaat jou en je vrouw  goed.

Frans Fakkers, voorzitter OM